Proteiny -rozdělení a popis:
Nabídka suplementů a koncentrátů na našem trhu je skutečně rozsáhlá. Nejlacinější jsou obecně proteinové koncentráty z méně kvalitních zdrojů - pšenice, sója, nejdražší jsou výrobky z mléčné syrovátky, částečně hydrolyzované. Velmi populární jsou i výrobky s několika druhy proteinů tvz.vícesložkové proteinové nápoje- kombinace vaječných, mléčných,rýžových,hovězích, vaječných, sójových a pšeničných bílkovin.
Dávejte si velký pozor při koupi proteinových koktejlů. Sledujte nejen procento bílkoviny ale hlavně z jakého zdroje bílkovina pochází!!!
-
Syrovátkový hydrolyzát
Vrcholem celého snažení o dosažený dokonalého syrovátkového proteinu je hydrolyzat. Vyrábí se dalším naštěpením isolátu, který se enzymaticky naštěpí na dlouhé řetězce syrovátkových proteinů a ty jsou tak pro náš organismus mnohem lépe vstřebatelné. I zde však najdeme rozdíly, a to ve stupni hydrolýzy. Čím větší je hydrolýza, tím menší částice bílkoviny nám zůstanou. (tzn. čím menší, tím lépe vstřebatelné). Nevýhodou hydrolýzy je snad fakt, že naštěpení řetězců značně narušuje chuťové vlastnosti proteinového nápoje. Proteinový koktejl je tedy velmi kvalitní skvěle vstřebatelný ale chutově je to dost velká katastrofa oproti koncentrátu avšak technologie už pokročily a už jsou na trhu firmy které se po dlouhých letech dokázaly poprat s tímto problémem a rozlouskly tento dlouhá léta neřešitelný problém .
-
Syrovátkový koncentrát
Nejběžnějším typem je koncentrát whey protein koncentrate . Obsahuje většinou od 50-80 % syrovátkových bílkovin, zbytky mléčného tuku a laktózy. Dnes je nejčastěji používanou surovinou pro výrobu proteináků a patří k těm levnějším surovinám pro výrobu koktejlů po cvičení . U kvalitního výrobku sledujte nejen množství bílkovin minimalně 65 % ale také zastoupení tuku a laktózy ktere zatěžují zbytečně organismus a mely obsahovat minimalní % ve sportovním suplementu.Znovu platí přímá uměrnost čim vyšší procento bílkovim obsahuje nápoj a čím má lepší stravitelnost - horší chut.
-
Syrovátkový isolát
Dalším proteinem je syrovátkový isolát Whey Protein Isolate. Vyrobek s obsahem bílkovin vyšším jak 80 %. Běžně však tato hodnota dosahuje 90 %. Sama o sobě obsahuje méně laktózy a tuků, ale také menší množství vitaminů a minerálů ve srovnání s předchozím koncentrátem. Izolát je možno získat mnoha způsoby. Nejjednodušším je prostá filtrace, dále pak CFM filtrace pomocí keramických filtrů a iontová výměna. Jednotlivé druhy filtrace se od sebe technologicky liší (iontová výměna se považuje za nejkvalitnější, následuje CFM), cílem všech metod však je zadržet co nejvíce kvalitních bílkovinných frakcí aby výživná hodnota proteinového koktejlu byla co nejvyšší.
-
Sojový protein
- Nejlevnější a pro člověka nejnestravitelnější .
- Vyjímku tvoří lakto ovo vegetariáni a vegani. Dále národy které po staletí přijímají bílkoviny převážně rostlinného původu a jejich trávicí systémy jsou přizpůsobeny.Pro nás jako pro evropany neefektivní zdroj bílkovin.
-
Rýžový protein
- Chemicky nezpracovaný. Vhodný zase pro vegany a pro lidi se zdravotními problémy kterí mají problemy s trávením a musí držet bezlepkovou dietu apod.
-
Kaseinový protein
-
Nejpomalejší vstřebatelnost Tím je právě kasein. Kaseinový protein je ideální před spaním – díky svému postupnému uvolňování bude Vaše tělo zásobovat bílkovinami celou noc, během které jinak tělo hladoví. Studie navíc prokázaly, že přidáním kaseinu do po-tréninkové dávky proteinu bylo dosaženo zvýšení množství vybudované svalové hmoty.
Kupujeteli proteinový nápoj na večer před spaní volte kasein a shánějte micelární – je nejpomalejší ze všech verzí kaseinu.
-
Přirozený a nejvyšší zdroj kaseinu je v nízkotučném tvarohu.
-
Hovězí protein
Hovězí bílkovina, jak už název napovídá, pochází z hovězího masa, ze kterého je před zpracováním odstraněn téměř veškerý tuk. Výsledkem je rychle stravitelný protein, který je vhodnou náhradou syrovátkového proteinu u jedinců, kteří mají alergii na mléčný protein.
-
Vaječný protein
- Vaječný albumin, což jsou proteiny z bílku, mají rychlost vstřebatelnosti mezi syrovátkou a kaseinem, čili je lze využít jako mezičlánek v jídlech, kdy potřebujeme udržet vysokou hladinu proteinu a zároveň o něco prodloužit jejich postupné uvolňování. Nabízí se kombinace se syrovátkou a prodloužit a zefektivnit syntézu bílkovin během dne.Bílkoviny z vajec patří mezi nejhodnotnější z hlediska jejich využití při budování nové svalové hmoty. Mají optimální poměr aminokyselin potřebných pro syntézu lidské bílkoviny.
-
Konopný protein
- Tato mouka vzniká šetrným prosetím konopné mouky celozrnné, která se získává semletím výlisků při získávání oleje. Neobsahuje lepek a obsahuje asi 50% kompletních bílkovin a 21% vlákniny. Přibližně 65% konopného proteinu v konopném semeni tvoří bílkovina Edestin, který je shodný s bílkovinou lidského těla a zodpovědný za podporu imunity organismu.
- Konopný bílkovinový prášek se vyrábí ze semen konopí mechanickým lisováním, při kterém se tuk (konopný olej), odděluje od pevné masy a vytváří takzvaný koláč. Ten se dále suší a zpracovává na prášek, který se poté cedí, takže se snižuje procentuální podíl vlákniny a naopak se zvšuje podíl bílkovin.
- Konopný proteinový prášek obsahuje malé množství tuku (12%) a vysoký podíl bílkovin (50%). Jsou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny, zatímco bílkoviny jsou snadno stravitelné i využívané lidským tělem. Globulin představuje 65% bílkovin, zbytek tvoří albumin.