Bílkoviny

25.03.2014 03:50

Bílkoviny,aminokyseliny,peptidy

Bílkoviny: druhy,získávání a zdroje bílkovin. 1. Aminokyseliny. 8 1. 1 Bílkovinné aminokyseliny. 8 1. 1. 1 Dělení dle postranního řetězce: 9 1. 1. 2 Esenciální, neesenciální a poloesenciální aminokyseliny. 13 1. 2 Nebílkovinné aminokyseliny. 14 1. 3 Základní vlastnosti aminokyselin.. 14 2. Peptidy. 15 2. 1 Biologicky významné peptidy. 15 2. 2 Základní vlastnosti peptidů.. 16 3. Bílkoviny (proteiny) 17 3. 1 Dělení bílkovin.. 17 3. 2 Struktura bílkovin.. 19 3. 2. 1...

—————

—————


Hodnoty potravin
 

  • 1g bílkovin obsahuje 4kcal
  • 1g sacharidů obsahuje 4kcal
  • 1g tuků obsahuje 9kcal
  • 1kcal = 4,2 kJ

    Hodnoty všech potravin jsou uváděny v syrovém stavu.

    Potravina
    (100g)
    Bílkoviny
    (g/100g)
    Sacharidy
    (g/100g)
    Tuky
    (g/100g)
    Energie
    (kJ/100g)
    Energie
    (kcal/100g)
    Ananas 0,4 10,2 0,2 179 42
    Banány 0,8 16 0,1 270 65
    Brambory 1,9 19 0,2 340 82
    Bílý Jogurt (průměr) 4,7 4,8 3 275 65
    Borůvky 0,8 14,7 0,7 274 65
    Brokolice 4,4 2,9 0,9 139 34
    Cibule 2 5,8 0,2 140 34
    Coca Cola 0 10,5 0 163 40
    Chléb celozrný 12 52 2 1122 267
    Fazolové lusky mražené (Vitastar) 1,8 3,5 0,1 94 22
    Filé z tresky 17,5 0,1 0,5 317 75
    Grapefruit 0,6 9,8 0,2 163 40
    Kečup 1,7 25 0,5 460 110
    Hořťice 4,5 14 6,6 530 126
    Hovězí maso (kýta) 20,6 0 4,5 535 128
    Hovězí maso (přední) 12,5 0 13 690 165
    Hovězí maso (zadní) 15 0 10 620 148
    Hrášek 6,5 13,3 0,5 318 76
    Hrášek mražený (Vitastar) 6,6 9,7 0,4 292 69
    Jablko 0,4 14,4 0,4 257 61
    Jahody 0,9 8,8 0,6 181 43
    Klobása (průměr) 17,5 2 26,5 1300 310
    Kuřecí prsíčka (syrová) 22,5 0 1,2 460 110
    Králík 12 0,2 6 428 100
    Krůtí maso (syrové) 23,5 0 1,5 480 115
    Kukuřice (sterilovaná) 8,9 44,7 3 1023 245
    Květák 2,4 4,5 0,3 121 29
    Makrela 16 0,1 10 783 186
    Maso vepřové (libové) 17,8 0 17,7 995 238
    Máslo čerstvé 0,5 0,3 81 3000 715
    Med včelí 0 81 0 1300 325
    Meloun vodní 0,6 5 0,1 107 25
    Mléko nízkotučné 3,4 4,5 0,5 150 36
    Mléko polotučné 3,3 4,7 2 210 50
    Mléko plnotučné 3,1 4,7 3,4 260 62
    Mrkev 1,4 9,7 0,3 191 46
    Olivy 0,8 ? 11 422 100
    Okurka salátovka 0 1 0 30 7
    Olej stolní 0 0 100 3900 930
    Olomoucké tvarůžky 19,7 2 0,8 560 133
    Oříšky kešu 16 27 65,2 2530 602
    Oříšky lískové 13,1 10,9 45 2872 684
    Pangasius 16 0 0 310 73
    Paprika červená 1 5 1 120 30
    Paprika zelená 1 3 0 85 20
    Pivo 10° tmavé (100 ml) 0,5 6,3 0 211 50
    Pivo 10° světlé (100 ml) 0,3 2,1 0 131 31
    Pivo 12° světlé (100 ml) 0,3 2 0 141 34
    Pomeranče 0,7 8,5 0,1 170 40
    Pečivo tukové 10 60 4 1329 316
    Pečivo tmavé 6 58 1 1122 267
    Pstruh 18 0 2,1 336 80
    Racio rýžový (zelené) 8 82,9 1,1 1587 380
    Racio rýžový se sojou (červené) 9,3 80,3 2,4 1615 386
    Racio rýžový s kukuřicí 9,8 74,9 2,5 1550 370
    Rajčata 1 4,6 0 103 25
    Rozinky 2,3 64 0,5 1100 260
    Rohlík obyč. 3,5 25 1,2 531 126
    Rýže dlouhozrná 7,1 80 0,6 1530 365
    Rýže krátkozrná 6,5 80 0,5 1500 360
    Salám uherský 24,8 0 43,5 2080 495
    Salát ledový 0,7 1,9 0,3 55 14
    Slanina 2,1 0 82 3300 785
    Slanina anglická 9 0 58 2330 550
    Soja 44 16 23 1782 424
    Špenát (Vitastar) 3,1 0,5 0,8 91 22
    Šunka krůtí 18 0 2 420 100
    Šunka kuřecí 17,6 0 10,5 699 168
    Šunka vepřová 16 0,8 12,4 752 180
    Sýr Cottage - jahodový/borůvkový (Madeta) 9,7 11,6 4,2 518 124
    Sýr Eidam 30% (Madeta) 28,8 1,2 15,9 1100 262
    Těstoviny (průměr) 10 72 2,6 1460 347
    Tuňák v olivovém oleji 20 0,1 11,6 771 183
    Tuňák ve vlastní šťávě 21 0,1 2,3 459 109
    Vločky ovesné 13 68 8 1629 387
    Vodka 40% (100ml) 0 0 0 929 221
    Tvaroh jemný 17,5 4,2 2,5 450 110
    Tvaroh tučný 12,3 3,3 26,6 1062 180
    Zavináč 11,7 5,7 12,3 1062 180
    Zelí pekingské 1,1 1 0,3 52 12
    Zmrzlina mléčná (průměr) 1 28 1 536 130
               
    Bílek (1ks=asi 33g) 3,6 0,2 0 71 17
    Žloutek (1ks=asi 17g) 2,7 0,6 4,6 230 55
    Vejce (vařené) 6,3 0,6 5,6 330 78

 


Bílkoviny nebo protein?

25.03.2014 04:02

Rozdíl mezi bílkovinami

  Bílkoviny nebo proteiny? Často lidé nevědí, jaký je rozdíl mezi bílkovinou a proteinem. Je to jednoduché: jako bílkovinu lze označit část proteinů, takže bílkovina je název podřazený proteinu. patří mezi nejdůležitější organické látky při budování svalové hmoty tvoří je...

—————